Dýňový olej v kuchyni

Veškeré oleje lisované za studena jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek, ale jak je využít v kuchyni a zachovat si veškeré vitamíny a minerály? Dneska jsme se zaměřili na dýňový olej, když zrovna máme dýňovou sezónu.

Možná jste si na videu všimli, že má olej tmavě zelenou barvu. Je to tak a jsme za to rádi. Průmyslově vyráběné dýňové oleje mají hnědou barvu, je to z toho důvodu, že semínka před vylisováním opraží. Tímto postupem se získá silnější aroma, ale sníží se tak obsah zdraví prospěšných látek v oleji. My lisujeme olej z nepražených semínek, získáme tak jemný olej s krásně zelenou barvou plný vitamínů a minerálů.

A proč je dýňový olej tak prospěšný? Je to jeho obsahem aminokyselin, mastných kyselin omega 3, 6 a 9, vitamín A, B, C, D a E a mnoho minerálů jako zinek, hořčík, draslík a selen. Díky tomu nám pomáhá s řadou zdravotních problémů jako je únavový syndrom, léčbu prostaty, zlepšuje imunitu, reguluje krevní tlak a snižuje cholesterol v krvi, povzbuzuje krevní oběh a mnoho dalšího. Krom toho ale skvěle chutná.

Olej je možné užívat samostatně pro zlepšení zdravotního stavu, ale pokud si chcete také pochutnat, není nic lehčího, než jej začít používat ve vaší kuchyni. Nahraďte olivový olej v zálivce na salát dýňovým, nebo si jím dochuťte hummus. A pokud chcete udělat opravdu dojem, inspirujte se zdobením dýňového krému níže. Nejen že takové polévky výborně chutnají, ale taky skvěle vypadají. Takto můžete olejem zdobit a zároveň dochutit jakýkoliv zeleninový krém. Můžete se opravdu vyřádit, fantazii se meze nekladou. Touto formou dostanete do těla dávku vitamínů a minerálu a nenásilnou formou i do ostatních J Níže přikládáme i osvědčený recept na dýňový krém:

Ingredience:

  • Dýně Hokaido
  • Cibule
  • Kari pasta
  • Kokosové mléko
  • Koriandr, sůl, pepř
  • Dýňové semínka
  • Dýňový olej

Dýni a cibuli nakrájíme na kostky, dýni neloupeme. Vše pak orestujeme dozlatova a zalijeme vodou. Až je dýně měkká, tyčovým mixérem rozmichujeme dohladka. Dejte tomu čas a klidně mixujte několik minut, krém je pak opravdu krásně hladký. Kari pastu si rozmícháme s trochou vody a přidáme do krému, pasty dávejte podle chuti. Pak přidejte sušený koriandr a kokosové mléko, dosolte a případně opepřete. Talíř s polévkou pak dle libosti dozdobte opraženými semínky a olejem. Na zjemnění pak můžete ještě dozdobit kokosovým mlékem.