Dobrá a zdravá, to je pohanka

Když se vás někdo zeptá na tradiční českou surovinu, určitě byste si měli vybavit pohanku. Potravinu, která úplně zmizela z našich kuchyní a přitom je přirozenou surovinou našeho kraje bohatou na zdraví prospěšné látky.

Pohanka není obilnina, proto je přirozeně bezlepková, to potěší všechny zastánce bezlepkové stravy. Také obsahuje významnou látku rutin, která prospívám našim cévám, pomáhá tak s bojem s křečovými žilami. Je vhodné si pohanku dávat v zimních měsících, jelikož dobře zasytí a zároveň prohřívá. Z obchodů můžete znát tmavě hnědou pohanku s velmi výraznou chutí, je to způsobeno způsobem loupání pohanky za vyšších teplot, pohanka tak ztmavne a taky ztratí určitý podíl živin. Světlá pohanka má oproti tomu více živin, jelikož je zpracovaná šetrnějším způsobem a nemá tak výrazné aroma, které může některým vadit.

Jak si ale takovou pohanku připravit, aby taky dobře chutnala?

Je více způsobů, jak si s ní poradit. Čím déle budete pohanku vařit, tím více prospěšných látek se likviduje. Pohanka by se nejlépe neměla vařit vůbec.  Záleží tedy, jaký způsob přípravy zvolíte. Pohanku můžete zpracovat stejně jako rýži, tedy propláchnout teplou vodou a dát vařit v osolené vodě doměkka. Poměr pohanky a vody je stejný, tedy 1 díl pohanky a 2 díly vody. Tento způsob je nejrychlejší, ale nejméně šetrný.  Druhá možnost je, pohanku propláchnout, 10 minut povařit v osolené vodě a nechat „dojít“ v hrnci. Poslední možností je, spařit ji a nechat „dojít v hrnci“ nebo dokonce nechá přes noc namočenou ve vodě a pak ji jen ohřát, to však zabere už nějaký čas, zůstanou vám ale všechny důležité živiny.

A co dál? Můj nejoblíbenější recept je smíchat hotovou pohanku s restovanou hlívou ústřičnou na škvarky s cibulkou. Je to opravdu jednoduché a neuvěřitelně dobré. Varianta bez masa je taky jednoduchá, když na kostičky nakrájíte kořenovou zeleninu a dozlatova orestujete, do toho přidáte pohanku, bylinky a trochu parmazánu, výborný oběd je na světě a pokaždé můžete dělat různé obměny zeleniny.

Receptů se dá na internetu najít mnoho, vybere si tedy každý ať už hlavní chod nebo kaši na snídani. Dejte tedy pohance šanci, určitě najdete způsob jak ji zařadit do svého jídelníčku.