Červený zázrak – Goji

Tyto úžasné plody, známé také jako Kustovnice Čínská, jste určitě už viděli. Jedná se o jednu z tzv. superpotravin, která má opravdu co nabídnout. Zdá se až neskutečné, jak jsou tyto drobné plody plné vitamínů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin a dalšího. Celkově prospívá našemu zdraví a podporuje dlouhověkost. O blahodárných účincích této plodiny bychom se mohli bavit hodiny, ale na toto téma se zabývali již mnozí (pár odkazů přikládám pod článkem). Říká se, že denní dávka sušených plodů Goji, je dvě hrsti pro dospělou osobu. Jak ale používat Kustovnici v takovém množství? Pár tipů pro vás mám.

Přidejte Kustovnici do smoothie. Nejprve ji ale nechte chvilku namočenou ve vodě, aby ji trochu nasála. Bude se tak lépe mixovat. Nejčastěji ji kombinuji s citrusovými plody. Vymačkám pomeranč nebo grep a přímo do šťávy nasypu goji. Než posnídám, pěkně nasaje tekutinu a tyčovým mixérem šťávu pořádně rozmixuju. Nejen že je to jednoduchá a rychlá svačina, také díky červeným plodům bude mít smoothie krásnou barvu.

Pokud rádi pečete, tak máte vyhráno. Můžete totiž používat kustovnici do jakékoliv bábovky, buchty nebo koláče, prakticky stejně jako rozinky. Aby to nebylo pouze účelné, ale také chutné, je třeba goji nechat opět odležet v nějaké tekutině. Určitě nenechávejte naložené plody jen ve vodě, jelikož ta jim nedodá valnou chuť, a co si budeme povídat, sama o sobě ji také zrovna nejlepší nemá. Nakládejte ji tedy v moštu nebo sladkém čaji. Goji pěkně natáhne tekutinu a také trochu chuti. Koláč bude vypadat krásně a zároveň bude plný zdraví prospěšných látek.

Také ji můžete jednoduše použít do müsli nebo granoly. Ať už si vyrábíte vlastní nebo si kupujete hotovou, stačí ji jen přimíchat do směsi.

Poslední a uznávám, že asi nejchutnější varianta je dát si goji s čokoládou. Tedy vyrobit si svou čokoládu s kustovnicí. Můžete si ji vyrobit pro sebe nebo jako dárek, protože vypadá opravdu překrásně. Stačí si rozpustit ve vodní lázni čokoládu (tu, kterou máte nejraději) a roztavenou ji vylít na plech s pečícím papírem. Vyrovnejte povrch čokolády nožem a po celé ploše rozsypejte goji a vámi vybrané oříšky. Jakmile hmota ztuhne, stačí čokoládu nakrájet na požadované kousky. A máte hotovo.

Při používání goji v kuchyni určitě přijdete na nejrůznější jiná využití a nakonec zjistíte, že se dá tato denní dávka hravě splnit.

 

Slíbené odkazy:

  1. http://tajemstvizdravi.cz/kustovnice-cinska-denni-davka-zalezi-na-veku-pohlavi-a-forme-plodu/
  2. http://www.goji-kustovnice-cinska.cz/

 

 goji I